Om je (echt)scheiding te regelen ga je naar een mediator of naar een advocaat.
Bij een mediator gaan jij en je toekomstige ex-partner onder begeleiding van de mediator gezamenlijk rond de tafel om afspraken te maken over kinderen, alimentatie, verdeling van bezittingen en schulden etc. Deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan en worden met een gemeenschappelijk verzoekschrift voorgelegd aan de rechter. De rechter zal (uitzonderingen daargelaten) een uitspraak doen gelijk aan de afspraken die jullie gemaakt hebben. Een MfN-registermediator aangesloten bij Regiomediation is bij uitstek geschikt om de communicatie tussen ex-partners weer op gang te krijgen, zodat er toekomstbestendige afspraken gemaakt kunnen worden.
Bij een procedure met advocaten (op tegenspraak) dienen jij en je partner ieder via een eigen advocaat je eisen in en doet de rechter een uitspraak. Met deze uitspraak zullen jullie het dan moeten doen. Tegen een uitspraak van de rechter kun je nog in hoger beroep. Een advocaat zal zich inzetten voor jouw belangen.
Uit voorafgaande wordt duidelijk dat het regelen van je scheiding door een mediator gezamenlijk gedragen afspraken tussen jou en je toekomstige ex-partner oplevert, waardoor de kans op “gedoe” in de toekomst zoveel mogelijk vermeden wordt. Je wilt tenslotte weer verder met je eigen leven.
De kosten van het regelen van je echtscheiding door een mediator zijn veel minder dan door een advocaat. Dit komt ook al omdat je maar één mediator nodig hebt in plaats van twee advocaten. En met de vaste tarieven van Regiomediation heb je van te voren duidelijk wat het regelen van de scheiding gaat kosten.
Een (echt)scheiding geregeld door een mediator is ook veel sneller. Afhankelijk van de drukte bij de rechtbank is dit vaak zo’n drie à vier maanden. Een echtscheiding geregeld door twee advocaten duurt veel langer. Meestal meer dan zes maanden. Wat zegt de overheid over mediator of advocaat? Lees het op Rijksoverheid.nl
Volg ons