Regio Mediation

Mediation bij u in de buurt

  • Mediation
  • Wat is mediation?
  • Mediators in de regio
    • Mediators van Regiomediation
    • Mediators op de kaart
    • Hoe kies ik een goede mediator?
    • MfN-registermediators
  • Werkwijze
  • Scheiden
    • De Scheidingsmelding
    • Alimentatie en scheiden
    • Wat als alimentatie niet betaald wordt?
    • Partneralimentatie
    • Scheiden met kinderen
      • Kinderalimentatie
      • Wat staat in er in een ouderschapsplan?
  • Tarieven mediation
  • Blog
  • Veelgestelde vragen
  • Contact
Home / De beslissing om te gaan scheiden (relatietwijfels)

De beslissing om te gaan scheiden (relatietwijfels)

door RegioAdmin

Twijfel – moet ik gaan scheiden of niet?
Het besluit om je relatie te verbreken is voor de meeste mensen heel lastig. Veelal gaat er een periode van twijfel aan vooraf. Je twijfelt of je partner wel de persoon is waarmee je de rest van je leven samen wilt zijn. Een punt zetten achter je relatie doe je niet zomaar. Maar op deze manier verder gaan wil je ook niet. Je houdt je reserves en gaat er niet meer voor de volle 100% voor.

Verandering
Relaties veranderen. Jij bent tenslotte niet meer dezelfde als bij de start van je relatie en je partner ook niet.  Je hebt je beide aangepast aan de relatie. De vraag is dan of deze aanpassing voor jou nog goed voelt. Soms heb je verschillende verwachtingen van een relatie en komen jullie er onderling niet uit om een goede middenweg te vinden waar jullie beiden tevreden mee zijn. Je doet je best om elkaar te veranderen,  maar je weet ook wel dat het niet mogelijk is om elkaar echt te veranderen.

Weerslag op je relatie
Als relatietwijfels komen, heeft dat zijn weerslag op de relatie. Je bent sneller geïrriteerd en maakt sneller ruzie of jullie communiceren minder. Je groeit uit elkaar en je gaat leven in je eigen wereld. Misschien sta je meer open voor andere mannen/vrouwen en droom je van een leven met iemand anders.
Aan de hand van onderstaande kenmerken die in een goede relatie belangrijk zijn kun je je eigen relatie eens tegen de meetlat houden.

  1.  Autonomie
    Je hebt de vrijheid om jezelf te zijn. In een goede relatie kun je je hart volgen en weten dat je partner achter je blijft staan. Jij en je partner accepteren elkaar zoals je bent. Het niet meer vrij voelen staat met stip op nummer 1 als reden om te willen scheiden. Vandaar dat velen de scheiding ook als opluchting zien.
  2. Verbondenheid
    Je voelt je verbonden met je partner. Het is fijn om een maatje te hebben als partner. Iemand die je vertrouwt. Het is belangrijk om met je partner te kunnen lachen en te kunnen delen. Iemand die naar je luistert. Je veilig voelen bij die ander. Scheiden doet lijden: de (gedeeltelijke) verbondenheid wordt verbroken.
  3. Aantrekkingskracht
    Je voelt je aangetrokken door je partner. Seksualiteit en intimiteit zijn wezenlijke onderdelen van een liefdesrelatie. Kleine aanrakingen laten zien dat jullie elkaar nog aantrekkelijk vinden. Als jullie relatie is veranderd in een broer-zus relatie is de kans groot dat deze in de toekomst verbroken wordt.
  4. Probeer elkaar te begrijpen en aanvaard de verschillen
    Jullie respecteren elkaar.  Karakters van partners zijn vaak verschillend. Doen jullie nog moeite om elkaar te begrijpen? Want al zijn jullie verschillend, ook dan kun je toch begrip hebben voor elkaar en de verschillen die er zijn aanvaarden. Weet dat verschillende karakters ook altijd spanningen opleveren.
  5. Team
    Jullie zijn een team. In een goede relatie werk je samen als een team. Je accepteert zowel de sterke als de zwakke kanten van je partner. Je probeert deze zwakke kanten zo veel mogelijk op te vangen in plaats van te bekritiseren. Je steunt je partner.
  6. Tijd
    Jullie maken tijd voor elkaar. Het is fijn om leuke dingen met elkaar te ondernemen. Een wandeling op zondagmiddag door het bos of eens samen naar de film. Jullie leven met elkaar en niet langs elkaar heen.

Welke beslissing?
Wellicht hebben de kenmerken je meer inzicht gegeven waar je staat met je relatie. Indien dit onvoldoende is, kun je met je partner ook een kort traject begeleidingstraject volgen. Om duidelijkheid te krijgen over je relatie ontwikkelde ik een kort begeleidingstraject (4 sessies) op basis van de Schip aanpak waar in duidelijk wordt of je wel of niet wilt scheiden. Je kunt ook eerste de “wel of niet scheiden test” doen om te kijken hoe je relatie ervoor staat.

Hoe verder?
Als jullie besluiten om met elkaar verder te gaan, is het van belang elkaar beter te begrijpen en te accepteren, zodat jullie een hechte en veilige relatie kunnen hebben. Het is vaak moeilijk om met z’n tweeën een wezenlijke verandering te bewerkstelligen en de hulp van een relatietherapeut kan jullie hierbij een zet in de goede richting geven. Een veel gebruikte methode door relatietherapeuten is de Emotionally Focused Couple Therapy ontwikkeld door Dr. Sue Johnson.

Als jullie besluiten om uit elkaar te gaan is de begeleiding van jullie scheiding het best in handen bij een MfN-registermediator met als specialisatie familiemediation. Een MfN registermediator is onpartijdig en is erkend door de Nederlandse Overheid.

Filed Under: Blog - AAN TAFEL BIJ DE MEDIATOR

Vind je mediator dichtbij

Als je gaat scheiden wil je het liefst een mediator bij jou in de buurt. Bekijk welke mediators er zijn en wat hun referenties zijn.
Lees meer ›

MfN Registermediators erkend door:

mfn mediators raad van rechtsbijstand

Kosten mediator

Wij hebben de onderdelen van je mediation opgesplitst in modules, zodat je precies kunt kiezen wat je nodig hebt. Niet meer, niet minder. Alle kosten zijn meteen duidelijk ›

Ervaren & deskundige mediators

  • Uitsluitend MfN registermediators gespecialiseerd in echtscheidingen
  • Persoonlijk en bij jou in de regio
  • Vaste tarieven voor de modules die je nodig hebt
  • Mediation op basis van toevoeging (gesubsidieerde mediation)

beroepspraktijk-NMV-130MfN_Registermediator

Specifiek onderwerpen

Ik wil scheiden
Ouderschapsplan
Scheiden met kinderen
Alimentatie en scheiden

Laatste blogs

Wat is een MfN-Registermediator

Wat is getrouwd of geregistreerd partner in “beperkte gemeenschap van goederen”?

Wat als alimentatie niet betaald wordt?

Klantbeoordelingen

klantbeoordelingregiomediation
De klantbeoordeling is tot stand gekomen door ingevulde enquetes van klanten. De mediators van Regiomediation.nl krijgen gemiddeld een 8.6 voor hun mediations.

Volg ons

Follow Us on FacebookFollow Us on TwitterFollow Us on LinkedInFollow Us on Instagram

Copyright © 2022 · Mediationpartners · Privacy verklaring